Upplev unika dagar fyllda med aktuell litteratur, samtida konst och livsnjuteri i storslagen natur. I samband med Bokdagar i Åmål 2020 passar vi på att besöka Dalslands pärlor bland gallerier, restauranger, design, spegelblanka sjöar och natursköna vyer.

Torsdag 23/7–2020

Bussresa från Göteborg till Håverud. Gå ombord på sekelskiftesbåten M/S Storholmen, som slussar dig genom akvedukten i Håverud och ut i Dalslands kanals storslagna sjövärld. Under båtfärden serveras nyrökt lax från Håverud. Efter tre timmar ankommer vi till Baldersnäs herrgård och det dalsländska lugnet.

Från kajen tar vi promenadstigarna upp till herrgården, som omsluts av en engelsk park i romantisk stil. Här kan du vika av och besöka ”världens ände”, en udde i Laxsjön eller insupa atmosfären i de mysiga hantverksmagasinen. Vi övernattar i stilfullt inredda dubbelrum, antingen i herrgården eller i flyglarna i parken. Aftonen inleds med bubbel och tilltugg, följt av herrgårdens meny lagad med passion och lekfullhet. Baldersnäs har en välsorterad vinkällare, som kan locka efter dagens båtfärd.

 

Fredag 24/7–2020

I dag njuter vi av litteratur! Efter en härligt god herrgårdsfrukost är nästa stopp fina Vänerstaden Åmål och Bokdagar, som är sommarens största litterära bokevenemang i Sverige. Här samlas några av Sverige främsta, aktuella författare för att bjuda på föredrag, bokinspiration och möta läsare. Vi tillbringar hela dagen på Bokdagarna och gottar oss i årets litterära program. Det bjuds på lunchbuffé och ett unikt författarmöte med Anna-Karin Palm i festvåningen på Åmåls Stadshotell. Efter en intensiv dag tar vi bussen tillbaka till natursköna Håverud för avkoppling och god mat. Vi bor på Håveruds hotell och serveras middag på Håveruds brasseri vid kanalens brygga.

 

Lördag 25/7–2020

Efter en härlig frukost, och kanske ett morgondopp, finns möjlighet att promenera längs sjön, eller åka med bussen, till Dalslands konstmuseum i Upperud. Samtida konst möter lokalt hanterk i detta vackra museum med naturen i fokus. Strax intill ligger Café Bonaparte i Upperud med sin rofyllda sjöutsikt. Byggnaden är döpt efter Christine Egypta Bonaparte, prinsessa av Canino och Napoleons brorsdotter. Hon bodde en period av 1800-talet på Upperuds Herrgård.

Resan går sedan vidare till Fengersfors och kulturfabriken Not Quite. Det gamla pappersbruket drivs i dag av hantverkare och konstnärer med en vision om ett levande konst- och kulturcentrum. De råa industrilokalerna är fyllda med utställningar, verkstäder, butiker och ateljéer för smide, keramik, textil och foto ­­­­- allt i en brinnande kreativ miljö. Ett ljuvligt stenugnsbageri säljer brukets allra godaste bakverk. Vi får en guidad rundtur på området. På Not Quite Café och Bistro serveras en trevlig lunch innan tillbakaresan till Göteborg