Upplev en dag i Dalsland med mycket kultur och hantverk, och naturligtvis med god mat i härlig miljö!

Vi börjar med förmiddagskaffe på plats som passar, beroende på vilket håll ni kommer ifrån. Här går också er guide på.

Vi åker sedan till Fengersfors, där vi besöker Not Quite. Det är det anrika pappersbruket i Fengersfors som idag drivs av hantverkare och konstnärer, med en vision om ett levande konst- och kulturcenter. Det gamla bruket innehåller idag verkstäder och ateljéer för smide, keramik, textil och foto, allt i en annorlunda industrimiljö. Här finns också en liten butik som säljer konsthantverk. Även ett fantastiskt stenugnsbageri finns på området, som har försäljning av de allra godaste bakverk mm. Här får ni en guidad rundtur på området som tar ca en timme.

Därefter stannar vi till med bussen efter bara någon kilometer, vid Fröskogs vackra gamla kyrka. Kyrkan var från början troligen en stavkyrka byggd på 1300-talet, men är idag helt spånklädd i trä. Den invigdes 1730, och är mycket sevärd. Kyrkogården pryds av fina smidda gravkors, som vittnar om den tidigare järnbruksbygden. Här får ni en guidning på ca 20-30 minuter.

Vi åker sedan till vidare till Baldersnäs Herrgård, där vi äter lunch i den vackert inredda matsalen, med en magnifik utsikt över parken. Här serveras en god lunch, med kaffe och kaka efteråt.

Efter lunch beger vi oss till Bengtsfors. Här börjar vi med ett besök på Dahls Konfektyr, som har fabriksförsäljning av sitt godis till ett bra pris. Efter det, åker vi upp på Majberget, och har en vidunderlig utsikt över sjön Lelång. Här besöker vi Halmens Hus med sina utställningar och butik, därefter går vi över till Gammelgården, som är ett friluftsmuseum och består av ett 20-tal gamla byggnader, mestadels från 1800-talet och ditflyttade. Vi får guidning både i Halmens Hus och på Gammelgården. Innan vi sätter oss i bussen igen, får vi eftermiddagskaffe och kaka i Kaffestugan.

Sedan är det dags att åka vidare hemåt.

Ska man söderut, kan man lägga till ett stopp på Dalslands Struts, strax utanför Färjelanda. Här får man se på strutsarna och farmens verksamhet, samt handla lite om man vill. Detta besöke beror lite på hur långt man tycker att dagsprogrammet får vara.