Under dessa dagar i Dalsland får man uppleva mycket kultur, hantverk mm. Lära om växterna i örtagården och lufta lungorna under en fantastisk båtresa på Dalslands kanal och kanskr klappa en av skogens konungar! Naturligtvis med god mat och en vild och vacker natur inpå!

Dag 1

Vi börjar med lunch på Sjömagasinet i den lilla bruksorten Gustavsfors som ligger i norra Dalsland. Sjömagasinet är ett gammalt båtmagasin från 1860, som byggts om till hotell och restauran, med ett underbart läge i gästhamnen.

Efter lunchen, fortsätter vi till Bengtsfors, där vi besöker Halmens Hus, som inrymmer ett fint museum och en butik, vi besöker också Gammelgårdens friluftsmuseum, med sina 20-tal olika små gamla stugor mestadels från 1800-talet, och ditflyttade. Vi får guidade visningar på båda ställena, och eftermiddagskaffet dricker vi här i Kaffestugan.

Därefter fortsätter vi till Baldersnäs Herrgård. Här övernattar vi i dubbelrum i Herrgårdens flyglar, som ligger i den vackra parken. Här kan man också passa på att ta en promenad och kanske även ta en titt inne i hantverkshusen.

På kvällen serveras middag i Herrgårdens restaurang.

Dag 2

Efter en god herrgårdsfrukost, åker vi tillbaka till Bengtsfors, för att gå ombord på någon av kanalbåtarna som trafikerar Dalslands kanal. Det blir en njutningsfull resa genom 16 slussar och via den kända akvedukten till Håverud. Ombord serveras en god lunch, och båten har fullständiga rättigheter. I Håverud kan vi titta in på Dalslands Center och Glashyttan.

Färden går vidare till Skålleruds vackra kyrka från 1679, och eftermiddagskaffe på Skålleruds Gård. Därefter tillbaks till Baldersnäs för middag och övernattning.

Dag 3

Denna dag går färden söderut till Dals Rostock, som är en gammal kurort. Här besöker vi örtagården, och får en guidad visning bland ett otal medicinalväxter, och får berättat lite historia om växternas betydelse och folktro. Kerstin som guidar oss där, har en underbar ateljé som vi också får ett besök i. Vårt eftermiddagskaffe dricker vi här innan vi åker vidare.

Vidare åker vi mor Vänern och Sunnanå Hamn, där vi äter lunch.

Efter lunch, åker vi norrut, till Åmål. Dalslands enda stad! Här gör vi ett stopp, och ni kan på egen hand strosa runt i staden. Vi dricker eftermiddagskaffe här, innan vi åker tillbaka till Baldersnäs.

Dag 4

Denna dag kör vi västerut till Ed, där vi besöker Moose Ranch och bekantar oss med älgarna i hägnet. Vi får också veta det mesta om dessa konungar av skogen. Vi avslutar med eftermiddagskaffe och smörgås innan hemfärd.

Naturligtvis går det att ändra i programmet efter önskemål, beroende på varifrån man kommer.